Regaty UNITY LINE.

 

Kucharz Regatowy Marcin Świrzewski

 

Kucharz Regatowy Marcin Świrzewski 

Marcin Świrzewski Kucharz Regat Unity Line, pasjonat wszelkiego gotowania, sportów wodnych i wędkarstwa oraz płetwonurek i łowca podwodny. W Regatach Unity Line uczestniczy jako kucharz i jako żeglarz od roku 2009, w Regatach Stepnica od roku 2012, a w roku 2013 był Kucharzem Bakista Cup Regat po Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim. To z inicjatywy Marcina na Bakista Cup Regatach po Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim w Kołobrzegu i Darłowie wszyscy żeglarze przyjęci zostali śniadaniem na kei. Chciałbym ten aby bardzo dobrze przyjęty przez żeglarzy poczęstunek stał się stałym elementem regat. Brawa i wyrazy uznania jakie Marcin otrzymał na zakończeniu Bakista Cup Regat po Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim świadczą o Jego znakomitej pracy i uznaniu jego pomysłów kucharskich. Nasz dział "Kucharz Regatowy Marcin Świrzewski poleca" ma umożliwić żeglarzom skorzystanie z przepisów kucharskich Marcina. Oczywiście zapraszam Marcina na wszelkie regaty, jakie będę organizował. A inni organizatorzy regat również mogą skorzystać z umiejętności Marcina.

 

Polska Kuchnia Mobilna do usług.

Kucharz regatowy Marcin Świrzewski kupił prawie nie używaną kuchnię na podwoziu samochodu Iveco od niemieckiej policji. W ten sposób zyskał warsztat do swojej pracy kucharza mobilnego. Znamy Marcina z obsługi komisji regatowych regat morskich. W roku 2013 poznali jego potrawy wszyscy żeglarze Bakista Cup Regat po Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim. Marcin ugościł ich w Kołobrzegu kapustą z kiełbasą a w Darłowie pierogami. Bywały w regatach eleganckie przyjęcia na rozpoczęciu i zakończeniu regat, ale śniadanie w normalnym dniu regat to coś zupełnie nowego. Oszczędza żeglarzom zakupów, gotowania i zmywania. I żeglarze to docenili, na zakończeniu regat w Świnoujściu Marcin otrzymał największe brawa od uczestników imprezy.

Teraz Marcin zyskał na możliwości gotowania znacznie więcej, znacznie bardziej urozmaicenie i w każdym wskazanym miejscu. Może ugościć żeglarzy w porcie, maratończyków na pustyni, kolarzy górskich w środku gór a myśliwych w lesie. Jego kuchnia ma własny agregat prądotwórczy, który może posłużyć do gotowania ale także wspomóc imprezę towarzyską oświetleniem.

Marcin preferuje kuchnię polską, a szczególnie potrawy regionalne. Jedną z jego specjalności jest zupa rybna. Oczywiście uwzględnia życzenia swoich gości. Na ile wystarczy funduszy chcę zaprosić Marcina do organizowanych przez mnie regat – II Regat Zachodniopomorskiego Szlaku Żeglarskiego Bakista Cup, Regat Stepnica, 50 Etapowych Regat Turystycznych i XIV Regat Unity Line. Szczegóły o regatach na www.regatyunityline.strefa.pl

Marcin jest gotowy do świadczenia swych usług mobilnego kucharza i czeka na zaproszenia od organizatorów wszelkiego rodzaju imprez – Marcin Świrzewski, tel. 601755299, email emesky@wp.pl

Załączam fotografie Marcina Jego kuchni.

 

 

 Marcin poleca:

            

 

  

 

<<<  Gulasz wieprzowy 2013  
  

 

<<<  Placki ziemniaczane 2013  
  

 

 <<<  Sałatka warzywna 2013  
 

 

<<<  Gołąbki na przekór 2013  
 

 

<<<  Papryka faszerowana 2013  
 

 

<<<  Lin w galarecie 2013  
 

<<<  Rybka zapiekana na szpinaku 2013

 

 

 

 

Nowy zwyczaj regatowy – śniadanie na kei

W Bakista Cup Regatach po Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim zasłużone uznanie żeglarzy zyskał Kucharz Regat Marcin Świrzewski. Marcin od kilku lat gotuje na Regatach Unity Line, ale dotychczas tylko dla załogi „Morskiego Patrolu”. W nowych regatach po nowych marinach udało się wygospodarować fundusze na dwa śniadania dla wszystkich uczestników regat, a było ich ponad 100, w Kołobrzegu i  Darłowie. W Kołobrzegu miała to być kolacja w dniu 1 lipca, ale słabe wiatry spowodowały, że Marcin dopiero na śniadanie 2 lipca mógł zaprosić żeglarzy. Okazało się, że gorąca kapusta z kiełbasą zyskała uznanie, wielu żeglarzy poprosiło o druga porcję, niektórzy wzięli też zapas na wyścig.

Marcin swoje umiejętności kulinarne, a lubi tradycyjną kuchnię polską z dodatkiem doświadczeń kulinarnych z jego podróży po różnych krajach, pokazał także na śniadaniu w Darłowie w dniu 3 lipca. Tym razem były pierogi kilku rodzajów zasmażane ze skwarkami. Ten specjał podał także wcześniej załodze „Morskiego Patrolu” oczekującej na żeglarzy na redzie Darłowa w dniu 2 lipca.

Żeglarze przyjęli to z uznaniem, niektórzy dziękowali Marcinowi za niespodziewane atrakcje kulinarne. A oszczędziło to żeglarzom gotowania i zmywania, co jak wiadomo w  warunkach jachtu jest zawsze sporym kłopotem. A na zakończeniu Bakista Cup Regat po Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim w Świnoujściu w dniu 5 lipca największą owację otrzymał od żeglarzy oczywiście Kucharz Regat Marcin Świrzewski.

Dziękuje Ci, Marcinie, za wspaniałą nowość w naszych regatach – śniadanie na keji. To będzie znak rozpoznawczy Bakista Cup Regat po Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim, a w miarę możliwości finansowych również innych regat. Marcin przyjmie też zaproszenia od organizatorów innych regat i różnych imprez, które mobilny kucharz urozmaici w sposób smaczny i niespodziewany dla jej uczestników. Dla Marcina nie ma miejsca, gdzie nie mógłby gotować i potrawy, której nie byłby w stanie ugotować. Stara się w swoich potrawach nawiązać do okoliczności, na II Regatach Stepnica ugościł załogę i gości „Kapitana Cooka” zupą rybną.

Mogę podsumować kulinarne wyczyny Marcina stwierdzeniem, iż teraz zapraszam na smaczne regaty.

Piotr Stelmarczyk